Συντήρηση κήπου

Η συντήρηση κήπου δεν είναι κάτι που εκτελείται από έναν ανειδίκευτο εργάτη ή απλά το κούρεμα του χλοοτάπητα ή η συλλογή φύλλων και ξερών κλαδιών. Για να διατηρηθούν, να καλλιεργηθούν και να αναπτυχθούν όλοι οι φυσικοί οργανισμοί που ζουν και αναπνέουν στον κήπο σας, απαιτείται ιδιαίτερη φροντίδα, γνώση, δεξιότητες και γεωπονική παιδεία.συντηρήσεις κήπων
Η προσέγγιση της “kipouros-athina” είναι να αναπτύξει και να συντηρήσει τον κάθε κήπο υγιή και εύρωστο ώστε να διασφαλίσει την μακροβιότητα και να διατηρήσει τη διαχρονική ομορφιά του.
Ως επαγγελματίες Γεωπόνοι-κηπουροί, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι ο κάθε πελάτης και κάθε κήπος έχουν διαφορετικές απαιτήσεις. Γι’ αυτό, οι προτάσεις μας και το Πρόγραμμα Συντήρησης υποβάλλονται μετά από μια επιτόπια συνάντηση και επιθεώρηση του κήπου σας, με βάση τις ανάγκες και τις οικονομικές δυνατότητες. Εννοείται ότι δεν είναι απαραίτητο ο κήπος να έχει δημιουργηθεί από την εταιρία ώστε να τον συντηρήσουμε.

Κύρια χαρακτηριστικά του τρόπου λειτουργίας του Τμήματος Συντήρησης είναι:
α) Η πιστή τήρηση του μελετημένου και συμφωνημένου προγράμματος συντήρησης το οποίο μπορεί να είναι σε εβδομαδιαία, 15 πενθήμερα, μηνιαία ή και πιο τακτικά διαστήματα. β) Η διαρκής επαφή και πλήρης ενημέρωση του ιδιοκτήτη για την ημέρα, ώρα και έκθεση εργασιών της κάθε επίσκεψης. Και γ) εάν κριθεί απαραίτητο, το συνεργείο θα κάνει ότι μπορεί για να φροντίσει έναν κήπο, ακόμη και τα Σαββατοκύριακα ή τις αργίες.

Οι Υπηρεσίες Συντήρησης περιλαμβάνουν:

    • Κηπευτικές Συμβουλές
    • Μεταφύτευση φυτών
    • Έλεγχος και συντήρηση του αρδευτικού συστήματος

συντήρηση κήπου

  • Κούρεμα, λίπανση και ψεκασμός χλοοτάπητα
  • Κλάδεμα δέντρων και θάμνων
  • Καθαρισμός ξερών λουλουδιών και φύλλων
  • Λίπανση και ψεκασμός για όλα τα είδη των φυτών
  • Παροχή συμβουλών για επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες φυτών
  • Στηρίξεις για όλα τα είδη των φυτών
  • Απομάκρυνση ζιζανίων χειρωνακτικά ή με χημικά μέσα
  • Συντήρηση και επιδιόρθωση διακοσμητικών στοιχείων

Τεχνικές συντήρησης κήπου

Η συντήρηση και η διατήρηση των φυτών ενός κήπου προϋποθέτουν την ύπαρξη των κατάλληλων εργαλείων και μηχανημάτων. Η επιλογή τους βασίζεται στα είδη των φυτών που καλλιεργούνται ,στις διαστάσεις του κήπου και στις διάφορες κατασκευές που περιλαμβάνει. Στο εμπόριο υπάρχου διάφορα είδη και τύποι εργαλείων και μηχανημάτων, εκ των οποίων άλλα είναι χειροκίνητα και άλλα μηχανοκίνητα. Η επιλογή βάσει των αναγκών του κήπου μάς εξοικονομεί χρήματα και χρόνο και μας δίνει τη δυνατότητα της σωστής εκτέλεσης όλων των απαραίτητων εργασιών. Από τα χειροκίνητα εργαλεία αναφέρουμε τη τσουγκράνα, σκαλιστήρι, ψαλίδι, πριόνι, κλαδευτήρι, εμβολιαστήρι, φτυαράκι, γάντια, ποτιστήρι, ψεκαστήρας, τσάπα, κλπ. Από τα μηχανοκίνητα μηχανήματα που χρησιμοποιούμε ως επιχείρηση είναι χλοοκοπτικά, φρέζα ,χορτοκοπτικά, μπορντουροκόφτης, αλυσοπρίονο, φυσητήρας κλπ.

Πότισμα.

Για τη διατήρηση της ευρωστίας των φυτών του κήπου χρειαζόμαστε τακτικό και μελετημένο πότισμα. Μπορεί να έχουμε εγκαταστήσει σύστημα αυτόματου ποτίσματος, αλλά εμείς το προγραμματίζουμε. Φροντίζουμε ώστε  να γίνονται τακτικότερα ποτίσματα το καλοκαίρι, πιο αραιά την άνοιξη και το φθινόπωρο και ελάχιστα το χειμώνα.

συντήρηση κήπου

Η λίπανση στη συντήρηση κήπου.

Οι εποχές λίπανσης των φυτών είναι η άνοιξη και το φθινόπωρο, αλλά αυτό εξαρτάται και από τις απαιτήσεις των φυτών και το είδος των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται. Εξαίρεση αποτελεί ο χλοοτάπητας, στον οποίο ακολουθείται ιδιαίτερο πρόγραμμα λίπανσης . Το φθινόπωρο συνιστάται η λίπανση του κήπου με πλήρη λιπάσματα, ώστε να δοθεί ο απαιτούμενος χρόνος στα θρεπτικά στοιχεία  να φτάσουν στις ρίζες των φυτών και να απορροφηθούν. Η λίπανση των φυτών  στη διάρκεια της  συντήρησης του κήπου είναι μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία που βασίζεται σε ορισμένους κανόνες. Η παραβίαση ή μη τήρηση αυτών έχει άμεσες και εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στα λειτουργικά όργανα των φυτών και κάποιες φορές μπορεί να κοστίσει ακόμα και τη ζωή τους. Μιλώντας για λίπασμα εννοούμε το οργανικό και το χημικό προϊόν που περιέχει ένα ή περισσότερα θρεπτικά στοιχεία και που όταν προστίθεται στο έδαφος βελτιώνει τη γονιμότητά του.

Το κλάδεμα στη συντήρηση κήπου.

Κλάδεμα γίνεται κυρίως τον χειμώνα κατά την περίοδο ανάσχεσης της ανάπτυξης των φυτών. Τα αυστηρά κλαδέματα ευνοούν τον σχηματισμό βλαστών χωρίς πλούσια ανθοφορία, γεγονός που μειώνει την καλλωπιστική τους αξία. Τα κωνοφόρα δένδρα δεν κλαδεύονται, αλλά αφήνονται να διαμορφωθούν ελεύθερα .Στις μπορντούρες ή στα φυτά με ιδιαίτερο σχήμα, γίνονται τρία ή και περισσότερα ψαλιδίσματα τον χρόνο για τη διατήρηση του σχήματος και των διαστάσεων τους. Ειδικά στις μπορντούρες θα πρέπει κατά τα πρώτα χρόνια μετά τη φύτευση των φυτών να γίνεται αυστηρό κλάδεμα για να εκπτυχθούν βλαστοί και στα χαμηλότερα σημεία του κορμού. Την άνοιξη περιοριζόμαστε στην απομάκρυνση των ξερών κλαδιών, στην αραίωση των εσωτερικών κλαδιών της κόμης των δένδρων και στην αφαίρεση όσων χαλούν το επιθυμητό σχήμα.

 Σκάλισμα.

Το σκάλισμα γίνεται από την άνοιξη έως το φθινόπωρο και  αποσκοπεί στον αερισμό του εδάφους και την καταστροφή των ζιζανίων. Είναι απαραίτητο  σε όλους τους τύπους εδαφών, αλλά δεν θα πρέπει να ξεπερνά σε βάθος τα 5-10 εκ., γιατί βαθύτερα καταστρέφεται το ριζικό σύστημα των φυτών.

 

Κήπος 

Δείτε το σίτε μας.

Απολυμαντική Αθήνα

ALPHA ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗ