Εργασίες του κήπου τον Σεπτέμβριο

Εργασίες του κήπου τον Σεπτέμβριο.

Εργασίες του κήπου τον Σεπτέμβριο. Προερχόμενοι από ένα ζεστό καλοκαίρι ο κάθε κήπος χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα με την είσοδο του φθινοπώρου. Με την εμφάνιση των πρώτων βροχοπτώσεων αναπτύσσονται ποιο γρήγορα τα θαμνώδη φυτά σε φράχτες και μεμονωμένα σχήματα. Έχουμε ανάπτυξη ζιζανίων και ανεπιθύμητων φυτών, καθώς και εκδήλωση ασθενειών λόγω βροχοπτώσεων.
Ο Σεπτέμβριος είναι γενικά ένας πιο δροσερός, πιο θυελλώδης μήνας από τον Αύγουστο και οι μέρες είναι αισθητά μικρότερες. Αν και δεν έχετε τόσα πολλά να κάνετε στον διακοσμητικό κήπο αυτή την εποχή του χρόνου, εάν έχετε φρούτα και λαχανικά, θα είστε απασχολημένοι με τη συγκομιδή των ανταμοιβών της συγκομιδής. Είναι επίσης καιρός να βγείτε έξω και να αρχίσετε να φυτεύετε βολβούς που ανθίζουν την άνοιξη για το επόμενο έτος και μπορείτε να συλλέξετε σπόρους και για το χρώμα του επόμενου καλοκαιριού. Αξιοποιήστε στο έπακρο τη ζεστασιά που απομένει όσο μπορείτε!

Δουλειές στον κήπο τον Σεπτέμβριο

Το φθινόπωρο είναι η εποχή του χρόνου για να βάλετε τις εργασίες του κήπου σας στη σειρά πριν από το χειμώνα, προετοιμάζοντας για μια υγιήΕργασίες του κήπου τον Σεπτέμβριο αναβίωση την άνοιξη. Δεν είναι μόνο να κάνετε τον κήπο να φαίνεται όμορφος, αν και αυτό είναι ένα μεγάλο μέρος του, αλλά είναι επίσης να προσφέρετε στο γρασίδι, τα δέντρα και τα φυτά σας τη δέουσα προσοχή, ώστε να είναι όλα έτοιμα για χειμερινές συνθήκες πριν επιστρέψει η άνοιξη.
Ακολουθήστε τις συμβουλές του Γεωπόνου και των ειδικών της εταιρείας Κηπουρός-Αθήνα για να καρπωθείτε τώρα για να απολαύσετε το φθινόπωρο και να είστε καλά προετοιμασμένοι για τις εξελίξεις του κήπου την άνοιξη.

  1. Κάντε γενικό καθαρισμό

Ο Γεωπόνος της εταιρείας Κηπουρός Αθήνα συμβουλεύει να ξεκινήσετε απλά, κάνοντας μια μεταβατική λύση. ‘Ψάχνω. Ο εύκαμπτος σωλήνας στον εκτοξευτήρα είναι ξεδιπλωμένος, θα χρειαστεί να μετακομίσουμε πολλά από τα έπιπλα του κήπου μας, να υπάρχουν σημεία που ταλαιπωρηθήκαν το καλοκαίρι.
Ίσως έχετε όλα αυτά τα προβλήματα, ίσως μόνο μερικά, το θέμα είναι ότι κάθε κήπος έχει πράγματα που μπορούν να ταξινομηθούν, να τοποθετηθούν στο πλάι ή να απομακρυνθούν εντελώς για τον χειμώνα για να φαίνεται λιγότερο ακατάστατος. Οι συμβουλές μας και ιδέες για κήπους προσφέρουν απλούς τρόπους για να βελτιώσετε τους κήπους χωρίς να ξοδέψετε ούτε μια δεκάρα!

2. Διατηρήστε τον λαχανόκηπό σας

Καθαρίστε τους μίσχους και τα φύλλα από τα παρτέρια λαχανικών και σπείρετε τελικές καλλιέργειες όπως μαρούλι και ανατολίτικες σαλάτες .
Ποτίζουμε τις ντομάτες, τα φασόλια και τα κολοκυθάκια αραιά καθώς η περίοδος παραγωγής τους πλησιάζει στο τέλος της. συνεχίζουμε να ποτίζουμε τακτικά λαχανικά του φθινοπώρου και του χειμώνα. Βεβαιωθείτε ότι συγκομίζετε τακτικά φρούτα και λαχανικά αυτό το μήνα. αφήνοντας τις καλλιέργειες στο κλαδί μπορεί να οδηγήσει σε σήψη και εμφάνιση ασθένειας.

3. Συλλέξτε σπόρους

Πολλά φυτά βρίσκονται στο σωστό στάδιο για τη συγκομιδή των σπόρων τους το φθινόπωρο. Διαφορετικά φυτά δημιουργούν κεφαλές σπόρων με διαφορετικούς τρόπους, γι’ αυτό να γνωρίζετε τι είδους κεφαλή σπόρου κάνει το φυτό σας, καθώς θα υπαγορεύσει τον καλύτερο χρόνο και τη μέθοδο συγκομιδής των σπόρων τους.
Όταν έχεις τη σωστή μέθοδο, η συλλογή των σπόρων τους δεν είναι καθόλου δύσκολη. Όταν οι σπόροι είναι έτοιμοι για συγκομιδή, απλώς συλλέξτε τους σε μια σακούλα κατάψυξης ή σε χάρτινο φάκελο. Στεγνώστε τα για μερικές μέρες, κάτι που μπορείτε να κάνετε αφήνοντάς τα σε μια εφημερίδα σε δροσερό, ξηρό μέρος. Στη συνέχεια θα είναι έτοιμα για αποθήκευση για σπορά την άνοιξη. Απλώς φροντίστε να επισημάνετε την τσάντα ή τον φάκελο για να ξέρετε τι σπόρους έχετε.
Είναι καλύτερο να συγκομίζετε και να αποθηκεύετε τους δικούς σας σπόρους στη μέση μιας ηλιόλουστης ημέρας, όταν τα επίπεδα υγρασίας είναι στο χαμηλότερο επίπεδο. Συγκομίστε μόνο ώριμους σπόρους που φαίνονται σκληροί και καφέ. Αποθηκεύστε τα σε χάρτινες σακούλες ή φακέλους. Σημειώστε τα με το όνομα του φυτού και την ημερομηνία συγκομιδής και τοποθετήστε τα μέσα στο φάκελο.

4. Συλλέξτε φύλλα που πέφτουν

Σκουπίστε τυχόν πεσμένα φύλλα από τα μονοπάτια, τα σύνορα ή το γκαζόν σας. Εάν τα φύλλα μείνουν σε πυκνούς σωρούς στο γρασίδι, θα σκοτώσουν το γρασίδι από κάτω και θα σας αφήσουν με ένα μπερδεμένο χάος. Αν αφεθούν στα σύνορά σας θα προσελκύσουν γυμνοσάλιαγκες και θα μπορούσαν επίσης να αρχίσουν να σαπίζουν τα φυτά σας. Και τα φύλλα στα μονοπάτια αποτελούν κίνδυνο για ολισθηρό ταξίδι.
Ο Γεωπόνος της Κηπουρός Αθήνα προσφέρει αυτή τη βασική συμβουλή: «Χρησιμοποιήστε φύλλα για να φτιάξετε κομπόστες των φύλλων, που είναι ένα εξαιρετικό βελτιωτικό του εδάφους. Για να το κάνετε αυτό, συσκευάστε τα υγρά φύλλα πλήρως σε μια μαύρη επένδυση κάδου, δέστε τα και τρυπήστε τα μερικές φορές. Αφήστε το κάπου για περίπου ένα χρόνο και η εύθρυπτη καφέ φόρμα των φύλλων θα είναι έτοιμη για χρήση. Τα φυτά σας θα το λατρέψουν!».

5. Προετοιμάστε το γκαζόν για εποχιακές αλλαγές

Προετοιμάστε το γκαζόν σας για το χειμώνα αερίζοντας, σκαλίζοντας, λιπαίνοντας και βελτίωσης με σπορά. Θα είναι πλούσιο, πυκνό και γεμάτο ζωντάνια όταν έρθει η άνοιξη. Κόψτε τα άκρα για να ολοκληρώσετε πραγματικά την εμφάνιση που προσφέρει επίσης ένα όμορφα κομμένο γκαζόν. Κόψτε για τελευταία φορά με τις λεπίδες ψηλότερα από το συνηθισμένο για να αφήσετε το γρασίδι περισσότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Λιπαίνεται το γκαζόν με αζωτούχα λιπάσματα μεγάλης διάρκειας αποσύνθεσης .
Κορυφαία συμβουλή: Ο Γεωπόνος της εταιρείας Κηπουρός Αθήνα συμβουλεύει, «Το να κόβεις το γρασίδι σου στη χαμηλότερη θέση όλη την ώρα ονομάζεται «ξεφλούδισμα» και εμποδίζει ένα υγιές γκαζόν. Θα πρέπει να κόψετε το γρασίδι σας σε υψηλότερη ρύθμιση γενικά, αλλά ειδικά να το κόψετε στην υψηλότερη ρύθμιση για το τελευταίο κόψιμο γιατί τον χειμώνα δεν έχουμε ανάπτυξη του γκαζόν
Τώρα είναι επίσης η καλύτερη στιγμή για να στρώσετε νέο χλοοτάπητα και να σπείρετε σπόρους χόρτου, καθώς το έδαφος είναι ακόμα ζεστό από τον καλοκαιρινό ήλιο και υγρό με τη φθινοπωρινή βροχή. Σκεφτείτε τον συνθετικό χλοοτάπητα για μια ιδέα για γκαζόν χαμηλής συντήρησης.
Η επιχείρηση Κηπουρός Αθήνα ασχολείται με την τοποθέτηση του πλαστικού χλοοτάπητα αρκετά χρόνια. Πριν αποφασίσετε για την εγκατάσταση ενός συνθετικού χλοοτάπητα συμβουλευτείτε τον Γεωπόνο της επιχείρησης Κηπουρός Αθήνα για τη διαδικασία, την ποιότητα του χλοοτάπητα και το κόστος εργασίας

6. Σπέρνουμε και φυτεύουμε ανοιξιάτικους βολβούς

Για να εξασφαλίσετε ότι θα έχετε ανθισμένα δέντρα και φυτά στον κήπο σας την επόμενη άνοιξη, πρέπει να σπείρετε και να φυτέψετε αυτό το φθινόπωρο. Τώρα είναι η ώρα να φυτέψουμε λαμπερούς και χαρούμενους βολβούς που ανθίζουν την άνοιξη, όπως κρόκος, χρυσάνθεμο και ντάλιες. Οι βολβοί της νέας σεζόν έρχονται στα κέντρα κήπου από τα μέσα Αυγούστου. Όσο νωρίτερα τα αγοράσετε τόσο πιο φρέσκα είναι και θα υπάρχει μεγαλύτερη επιλογή για να διαλέξετε.
Υπάρχουν βολβοί για όλες τις καταστάσεις, από τη φυσικοποίηση στο γρασίδι μέχρι τα περιγράμματα, τις γλάστρες και τα παράθυρα, ακόμα και για εσωτερικούς χώρους. Από τα πρώτα Snowdrops μέχρι τα τελευταία τούλιπες και ανεμώνες θα ανθίσουν για σχεδόν πέντε μήνες, τουλάχιστον μέχρι τον Μάιο. Οι βολβοί κάνουν έναν ιδιαίτερα καλό συνδυασμό με χειμωνιάτικους πανσέδες, λουλούδια τοίχου και ξεχασμένους .
Βεβαιωθείτε ότι έχετε φυτέψει τους βολβούς αρκετά βαθιά (το πακέτο θα δείχνει το βάθος φύτευσης). Εάν όχι, το αποτέλεσμα θα είναι επαρκές τον πρώτο χρόνο, αλλά μπορεί να είναι απογοητευτικό στη συνέχεια. Αυτό είναι ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με τις τουλίπες που απαιτούν βάθος φύτευσης περίπου 15 εκ.
Ο Γεωπόνος της Κηπουρός Αθήνα προσφέρει τις συμβουλές του για το τι να φυτεύεται:

  • Νάρκισσοι – Ένα ανοιξιάτικο απαραίτητο που δεν πρέπει να αγνοηθεί. Είναι εύκολο να αναπτυχθούν, αξιόπιστα και κάνουν ένα υπέροχο θέαμα. Μια ανεπίσημη μικτή εμφάνιση νάρκισσους φαίνεται ιδιαίτερα καλή σε ένα περιβάλλον από όχθες ή δάσος.
  • Miniature Narcissi – Τα κομψά λουλούδια είναι επίσης πολύ ελκυστικά. Το Tete a Tete είναι ίσως το πιο γνωστό, αλλά υπάρχουν πολλά άλλα για να διαλέξετε.
  •  Fritillaria – Αυτά είναι δημοφιλή εδώ και μερικά χρόνια και δικαίως. Έχει μια κορώνα από λουλούδια που φέρονται σε ψηλούς μίσχους. Τα λουλούδια κυριολεκτικά ξεχειλίζουν από νέκταρ και κάνουν ένα υπέροχο θέαμα στο περίγραμμα.
  • Crocus – Για κάτι ασυνήθιστο επιλέξτε Crocus sativus. Με την πρώτη ματιά μοιάζει με έναν άλλο μωβ κρόκο με αρκετά ανοιχτό πέταλο, αλλά όταν κοιτάξετε πιο προσεκτικά θα εντοπίσετε ανθήρες γεμάτους γύρη και το πιο υπέροχο πορτοκαλί στυλ και στίγμα (θηλυκό μέρος του λουλουδιού που συλλέγει τη γύρη) που φαίνεται να πέφτει από το λουλούδι του κρόκου σαν κορδέλα.
  • Alliums – Από τον νάνο έως τον γίγαντα είναι κομψά, δομικά και πολύ «τώρα». Είναι εύκολο να αναπτυχθούν, τα άνθη διαρκούν για αιώνες και στη συνέχεια τα κεφάλια των σπόρων είναι επίσης πολύ ελκυστικά. Μια εκλεπτυσμένη επιλογή για κάθε κήπο.

Κάνοντας τη δουλειά μόνοι σας τώρα και παρακολουθώντας τα πράγματα να μεγαλώνουν, όχι μόνο θα εξοικονομήσετε χρήματα (το να αγοράσετε σπόρους για να σπείρετε και να μεγαλώσετε τώρα είναι πολύ φθηνότερο από το να αγοράσετε φυτά την επόμενη άνοιξη που έχουν καλλιεργηθεί από κάποιον άλλο), αλλά θα σας προσφέρει πιο υγιή φυτά και η ευχαρίστηση να γνωρίζεις ότι έχεις δημιουργήσει μόνος σου τον ανοιξιάτικο κήπο σου.

7. Φυτέψτε τώρα για τα Χριστούγεννα

Εκτός από το να φυτέψετε έξω τους βολβούς που ανθίζουν την άνοιξη, τώρα είναι η ώρα να αρχίσετε να προετοιμάζετε φυτά εσωτερικού χώρου που θα ανθίσουν εγκαίρως για τα Χριστούγεννα. Εάν πρόκειται να τους κάνετε δώρα, απολαύστε τη διαδικασία όχι μόνο της φύτευσης αλλά και της επιλογής του δοχείου και του φυτού που ταιριάζει, για να δημιουργήσετε το τέλεια εξατομικευμένο δώρο.
Οι μυρωδάτοι υάκινθοι, το hippeastrum και οι νάρκισσοι είναι εύκολο να αναπτυχθούν, αλλά μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε αλεξανδρινό και κυκλάμινο και ορχιδέες.
Ηλίας Ράφτης – Γεωπόνος

Κατασκευή κήπου 

Απολυμαντική Αθήνα