Περιποίηση και διατήρηση των φυτόν εσωτερικού χώρου. 

Περιποίηση και διατήρηση των φυτόν εσωτερικού χώρου.               

Περιποίηση και διατήρηση των φυτόν εσωτερικού χώρου. Η επιβίωση όλων των φυτών εσωτερικού χώρου εξαρτιέται κύρια από αυτόν που τα φροντίζει και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγαλώνουν. Ένας  Γεωπόνος ή ένας έμπειρος κηπουρός μπορεί συνήθως με μια ματιά να καταλάβει το πρόβλημα του φυτού,γιατί οποιαδήποτε προσβολή του από διάφορους εχθρούς ή αρρώστιες εμφανίζει αμέσως συμπτώματα που αναγνωρίζονται εύκολα. Ένα εξασθενισμένο και αδύναμο φυτό  μπορεί να οφείλεται και σε κακό φωτισμό, ελλιπής ή υπερβολική υγρασία,τη μη  σωστή λίπανση

.                    fteri       Περιποίηση και διατήρηση των φυτόν εσωτερικού χώρου. 

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μάρκες λιπασμάτων σε υγρή μορφή,ταμπλέτες ή σε σκόνη.Οι έμπειροι κηπουροί συνήθως μεγαλώνουν τα ανθοφόρα φυτά όπως η Γλοξίνια βάζοντας λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο το διάστημα που τα φυτά βγάζουν φύλλα και όταν πρόκειται να βγάλουν μπουμπούκια,αλλάζουν λίπασμα και βάζουν ένα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο.Πρέπει να αποφύγετε τον πειρασμό να βάζετε λίπασμα κάθε φορά που εμφανίζεται ένα μαυρισμένο ή μαραμένο φύλλο,γιατί πιθανόν αυτό να προέρχεται από το πολύ λίπασμα που βάζατε εξαρχής. Πάντα να ακολουθήτε πιστά τις οδηγίες ενός Γεωπόνου,έμπειρου κηπουρού καθώς και τις οδηγίες που αναγράφονται πάνω στη συσκευασία του λιπάσματος.Σημάδια ανεπαρ

aspidistra

κούς λίπανσης είναι:αρρωστημένο πράσινο χρώμα στα φύλλα,μια ακαμψία στην εμφάνιση του φυτού και ο σχηματισμός μικρότερων φύλλων.Φυτά που τους έχετε αλλάξει το χώμα λόγω μεταφύτευσης,δεν θα χρειαστούν λίπανση για τρεις τουλάχιστον μήνες.

Ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει ένας κηπουρός στα πρώτα στάδια της εμφάνισής τους είναι οι εχθροί και οι ασθένειες των φυτών.Οι συνήθης εχθροί των φυτών εσωτερικού χώρου είναι:

Κόκκινη αράχνη (τετράνυχος)

Ασπροσκούληκο

Φυτόμυζα

Αφίδες

Ψευδόκοκκος ριζών

Σκουλήκια

Ασπρη μύγα

Ψώρες

Θρίπες

Στις ασθενείς περιλαμβάνονται το Ωίδιο και ο Βοτρύτης

Το πότισμα είναι το πιο δύσκολο σημείο στην περιποίηση του φυτού. Ένας ερασιτέχνης πρέπει να μάθει να ποτίζει το φυτό σωστά, 

kladema elias

δηλαδή ούτε λίγο νερό αλλά ούτε και περισσότερο από ότι του χρειάζεται. Ρωτήστε λοιπόν έναν Γεωπόνο ή έναν έμπειρο κηπουρό τι ακριβώς χρειάζεται το φυτό σας.Το κάθε φυτό έχει διαφορετικές ανάγκες σε εδαφική και ατμοσφαιρική υγρασία. Συνήθως τα παχύτατα χρειάζονται λιγότερο  νερό από άλλα φυτά.

Πριν αγοράσετε κάποιο φυτό εσωτερικού χώρου , σκεφθείτε πώς και πού θα τα τοποθετήσετε για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Π.χ φυτά με πράσινο φύλλωμα όπως η ανθεκτική Ασπιδίστρα, οι φοίνικες και οι φτέρες θέλουν λιγότερο φως απ’ότι φυτά με πολύχρωμο φύλλωμα,ενώ όλα τα ανθοφόρα φυτά θέλουν πολύ φως.

Σαν ερασιτέχνης ή έμπειρος κηπουρός να έχετε κατά νου πως κάθε φυτό πρέπει να το αντιμετωπίζετε ξεχωριστά,σύμφωνα με τις ανάγκες του. Και κυρίως θυμηθείτε ότι τα φυτά ομορφαίνουν το σπίτι,ενώ η φροντίδα τους είναι μια πολύ ευχάριστη και δημιουργική απασχόληση.

Ηλίας  Ράφτης  –  Γεωπόνος

28/1/2018

 

Κατασκευή κήπου 

Απολυμαντική Αθήνα