Εργασίες στον κήπο τον Φεβρουάριο

Εργασίες στον κήπο τον Φεβρουάριο

Εργασίες στον κήπο τον Φεβρουάριο. Ελέγξτε γύρω από τη βάση των θάμνων για ζιζάνια και αυτοσπορείς. Το έδαφος γύρω τους πρέπει να είναι καθαρό μέχρι  το εξωτερικό άκρο του θόλου του φυτού.

Τα φυτά που έχουν διαχειμάσει μέσα ή κάτω από το γυαλί μπορούν να

Εργασίες στον κήπο τον Φεβρουάριο

βγουν έξω τις πιο ήπιες μέρες για να απολαύσουν λίγο καθαρό αέρα τον Φεβρουάριο. Αυτό θα βοηθήσει στην τόνωση της ανάπτυξης και στη μείωση του κινδύνου παρασίτων και ασθενειών. Γενικά, θεωρώ ότι όσο πιο σκληρά καλλιεργείται ένα φυτό, τόσο πιο υγιές τείνει να είναι.

Ανάλογα με τον καιρό του Φεβρουαρίου, ίσως μπορέσετε να ξεκινήσετε τη σπορά. Ξεκινάμε πάντα από το ψηλότερο σημείο του κήπου, όπου χτυπά ο ήλιος και ένας καλός συμπαγής φράκτης από πουρνάρια παρέχει λίγο καταφύγιο. Εφόσον δεν είναι πολύ υγρό ή κρύο, θα αρχίσω να σπέρνω κουκιά, παντζάρια και σπανάκια απευθείας στο έδαφος από τα τέλη Φεβρουαρίου.

Εάν δεν είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε τον κίνδυνο της απευθείας σποράς, μπορείτε να ξεκινήσετε τους σπόρους κάτω από γυαλί ή απλά σε ένα περβάζι. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα μεγάλο δίσκο με βύσματα – με αυτόν τον τρόπο, τα σπορόφυτα μπορούν να μεγαλώσουν σε ένα αξιοπρεπές μέγεθος χωρίς να χρειάζεται να ασχοληθώ με το τρύπημα τους.

Εάν πρόκειται να σπείρετε μόνο ένα πράγμα στο έδαφος τον Φεβρουάριο, μπορώ να προτείνω φρέσκα κρεμμυδάκια. Είναι εξαιρετικά σκληρά και πολύ χρήσιμα στην κουζίνα, ιδιαίτερα κ

αθώς η καλλιέργεια του πράσου πλησιάζει στο τέλος της. Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο να καλλιεργήσω κρεμμύδια καθώς το χώμα μας είναι τόσο βαρύ – τα φρέσκα κρεμμυδάκια είναι ένα εξαιρετικό υποκατάστατο.

Ξεκινήστε να “ξυπνάτε” τις πατάτες. Τοποθετήστε τες στο τέλος του ματιού, σε ένα δροσερό –αλλά χωρίς παγετό– σημείο, με άφθονο φως. Ένα περβάζι είναι τέλειο. Τα κουτιά αυγών αποτελούν ένα ιδανικό δοχείο ή εάν ασχολείστε με την κηπουρική σε μεγαλύτερη κλίμακα, δοκιμάστε ένα ρηχό ξύλινο κουτί, χρησιμοποιώντας τμήματα διπλωμένης εφημερίδας για να κρατήσετε κάθε ράβδο στη θέση του.

Σπείρε μαρούλι. Μπορείτε να το κάνετε αυτό απευθείας στο χώμα, αλλά θεωρώ ότι έχω καλύτερα αποτελέσματα αυτή την εποχή του χρόνου με τη σπορά σε γλάστρες. Το χώμα είναι πιο ζεστό και ολόκληρη η γλάστρα μπορεί να μετακινηθεί μέσα αν ο καιρός είναι πολύ κρύος. Μου αρέσει να χρησιμοποιώ ένα μείγμα σπόρων, έτσι ώστε να έχω μια καλή γκάμα γεύσεων και χρωμάτων.

Τέλος, να είστε έτοιμοι για την προστασία τους. Αυτές οι πρώιμες καλλιέργειες θα

 σας ευχαριστήσουν για λίγη προστασία. Στηρίξτε το κάλυμμα με μερικά ραβδιά ή πασσάλους, ωστόσο, για να αποφύγετε να καταστρέψετε τα αναδυόμενα σπορόφυτα.
Η επιχείριση “kipouros-athina” χρησιμοποιεί ημίκυκλους ράβδους για στήριγμα του καλύμματος.

ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΗΠΟΥΡΙΚΗΣ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

Ο Φεβρουάριος είναι ο ιδανικός μήνας για κλάδεμα τόσο στα καρποφόρα δέντρα όσο και στα καλλωπιστικά. Μεγάλο μέρος της επιτυχίας της καλλιέργειας των φυτών εξαρτάται από το σωστό κλάδεμα. Όταν κάνουμε κλάδεμα διαμόρφωσης ή παραγωγικό κλάδεμα, σκοπεύουμε να πετύχουμε το μέγιστο διακοσμητικό αποτέλεσμα ή την άριστη παραγωγή. Συγχρόνως είναι σημαντικό να πετύχουμε ένα ελκυστικό σχήμα και ισορροπία μεταξύ βλάστησης και ανθοφορίας ή καρποφορίας, ενώ το φυτό θα διατηρείται ζωηρό και υγιές. Πολλά δέντρα και θ

άμνοι δεν χρειάζονται ετήσιο αυστηρό κλάδεμα, αλλά ένα ελαφρό κλάδεμα συντήρησης ύστερα από το αρχικό κλάδεμα διαμόρφωσης. Το κλάδεμα συντήρησης περιλαμβάνει την αφαίρεση των ξηραμένων λουλουδιών και των αδυνάτων ή των πλάγιων βλαστών, έτσι ώστε να διατηρηθεί ένα ισορροπημένο σχήμα στο φυτό. Από την άλλη μεριά το κούρεμα των θάμνων και γενικά το κορυφολόγημα δεν είναι μόνον κλάδεμα διαμόρφωσης, αλλά προσεκτικό και επίκαιρο κλάδεμα για τη διατήρηση του σχήματος στο φυτό.

ΚΛΆΔΕΜΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ

Στα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τέλος Φεβρουαρίου γίνεται κλάδεμα αυστηρό αφήνοντας στον κάθε κλάδο 2-5 ματιά  ή 15 εκ από το έδαφος. Αφαιρούνται επίσης τα ξηρά και γερασμένα κλαδιά. Στις αναρριχώμενες τριανταφυλλιές το κλάδεμα συνίσταται στην αφαίρεση από τη βάση όλων των κλαδιών που καρ

ποφόρησαν.

ΚΛΑΔΕΜΑ ΘΑΜΝΩΝ

Μια λαθεμένη άποψη λέει ότι οι θάμνοι πρέπει να κλαδεύονται αυστηρά κάθε χρόνο. Για τη διατήρηση ενός ομοιόμορφου φράχτη από θάμνους ή μεμονωμένου φυτού σε σχήμα ,χρειάζεται το τακτικό κλάδεμα ώστε να μην ξεφύγουμε από το αρχικό σχήμα και να υπάρχει πυκνό φύλλωμα. υπάρχου διάφορα σχήματα που μπορούν να διαμορφωθούν οι θάμνοι, καθώς και το μέγεθος τους, το ύψος. κλπ.

ΚΛΑΔΕΜΑ  ΑΜΠΕΛΟΥ

Για τις επιτραπέζιες ποικιλίες που καλλιεργούνται στο ύπαιθρο μπορούν να δ

ιαμορφωθούν σε απλούς ή πολλαπλούς κορμούς. Σε κάθε βραχίονα αφήνομε 2 ετήσιους βλαστούς, ο ένας με 2 οφθαλμούς και ο εξωτερικός με 5-8 οφθαλμούς. Στις αμπελοκαλλιέργειες που προορίζονται για την παραγωγή σπιτικού κρασιού το σύστημα διαμόρφωσης είναι το μονό ή διπλό Γκιγιό. Τα κλαδεμένα κλαδιά απομακρύνονται από το χωράφι και ακολουθεί φρεζάρισμα την άνοιξη.

ΚΛΑΔΕΜΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ

Κλαδεύονται σε χαμηλό κύπελο με ύψος κορμού 60-80 εκ. Στα ενή

λικα δέντρα γίνεται ελαφρύ κλάδεμα, μόνο για  την αφαίρεση των ξερών κλαδιών που έχουν προκύψει από παγετούς ,προσβολές κ.λ.π. και των λαίμαργων. Στη λεμονιά γίνονται επεμβάσεις και στο σχήμα γιαπί είναι δέντρο που ξεφεύγει του σχήματος. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στο κλάδεμα, ο καιρός να είναι ξηρός και οι πληγές να επαλείφονται με διάφορες πάστες εμβολιασμού που κυκλοφορούν στο εμπόριο, για την αποφυγή της κορυφοξήρας της λεμονιάς. Μετά το κλάδεμα ακολουθείται λίπανση με οργανικό λίπασμα (κοπριά)

ΚΛΑΔΕΜΑ ΕΛΙΑΣ

       ΚΛΑΔΕΜΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑΣ  ΕΛΙΑΣ

Γνωρίζοντας τη μορφολογία της ελιάς ένας έμπειρος κηπουρούς ή γεωπόνος μπορεί πολύ ευκολά να κλαδέψει μια ελιά για καρποφορία. Αφαιρούμε τα κλαδιά του εσωτερικού του δέντρου, καθώς και τα λαίμαργα. Καθαρίζουμε τα γέρικα και ξηρά κλαδιά, και στις μεγάλες τομές επαλήφουμε με πάστα εμβολιασμού. Η παραγωγή της επόμενης χρονιάς εξαρτάται από το είδος του κλαδέματος  που γίνεται από κάθε κηπουρό ή Γεωπόνο. Στην ελιά γίνεται και κλάδεμα ανανέωσης σε δέντρα μεγάλης ηλικίας, γερασμένα, που η καρποφορία τους έχει μειωθεί. Η ελιά είναι το μόνο δέντρο που έχει τέτοιες δυνατότητες πλήρους ανανέωσης του υπέργειου μέρους ,με χρήση της παλιάς ρίζας και μέρους του παλαιού κορμού. Γι αυτό θεωρείται αιωνόβοιή και αθάνατο, όπως έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες.

Η. Ράφτης – Γεωπόνος

7/2/2019

Κατασκευή κήπου 

Απολυμαντική Αθήνα