Φυτά εσωτερικού χώρου
Φυτά εσωτερικού χώρου.
Φυτά εσωτερικού χώρου. Πώς να αγοράζετε τα φυτά σας. Η επιβίωση όλων των φυτών εσωτερικού χώρου εξαρτιέται κύρια από αυτόν που τα φροντίζει και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μεγαλώνουν. Οι περισσότεροι χρειάζονται χρόνο για να μάθουν τα απαραίτητα για την περιποίηση του φυτού, καθώς επίσης τους εχθρούς και τις αρρώστιες που το απειλούν. Αυτός που μεγαλώνει φυτά εσωτερικού χώρου, ένας Γεωπόνος ή έμπειρος κηπουρός μπορεί με μια ματιά να καταλάβει το πρόβλημα του φυτού, γιατί οποιαδήποτε προσβολή του από διάφορους εχθρούς ή αρρώστιες εμφανίζει αμέσως συμπτώματα που αναγνωρίζονται εύκολα.
Όταν αγοράζετε φυτά θυμηθείτε ότι πολύ λίγα σπίτια έχουν τις κατάλληλες συνθήκες σαν αυτές που είχαν στο θερμοκήπιο. Φυτά που δεν αναπτύχθηκαν κανονικά την περίοδο της ανάπτυξής τους στο θερμοκήπιο , θα δυσκολευτούν πάρα πολύ μόλις αλλάξουν περιβάλλον και βρεθούν σε ένα σαλόνι. Προσέχουμε το φύλλωμα τους, έλεγχο για έντομα και ασθένειες.
Όταν αγοράζουμε ανθοφόρα φυτά, δεν πρέπει να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο άνθησης, αλλά ούτε και σε πολύ πρόωρο, γιατί μπορεί αυτά τα φυτά στο περιορισμένο φως που υπάρχει στο εσωτερικό του σπιτιού , να μην ανθήσουν καθόλου.
Αν πρόκειται να τοποθετήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου σε ένα δωμάτιο με χαμηλότερη θερμοκρασία, το καλύτερο θα είναι να τα συνηθίσετε σταδιακά σ ’αυτές τις συνθήκες , γιατί τα φυτά του θερμοκηπίου δεν θα προσαρμοστούν ικανοποιητικά σε μια απότομη αλλαγή θερμοκρασίας από 15 βαθμούς σε 7.
Τα φυτά εσωτερικού χώρου λιπαίνονται από τον παραγωγό σε εβδομαδιαία διαστήματα για πολλούς μήνες. Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μάρκες λιπασμάτων σε υγρή μορφή, ταμπλέτες ή σε σκόνη. Οι έμπειροι κηπουροί και οι Γεωπόνοι συνήθως μεγαλώνουν τα ανθοφόρα φυτά όπως η Γλοξίνια βάζοντας λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο το διάστημα που τα φυτά βγάζουν φύλλα και όταν πρόκειται να βγάλουν μπουμπούκια , αλλάζουν λίπασμα και βάζουν ένα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο .Γι’ αυτό πάντα να συμβουλεύεστε έναν Γεωπόνο ή έμπειρο κηπουρό.
Φυτά εσωτερικού χώρου. Μεταφύτευση με το ιδανικό χώμα.
Το χώμα που φυτεύετε ένα φυτό εσωτερικού χώρου μπορεί πολλές φορές να το βλάψει αντί να το ωφελήσει. Αν το χώμα είναι απλώς από τον κήπο τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το φυτό να μαραθεί παρά να ανθίσει. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία από μείγματα χώματος και τελευταία υπάρχει μια αξιοσημείωτη προτίμηση σε μείγματα με λιγότερο χώμα και περισσότερη τύρφη.
Υπάρχουν φυτά που χρειάζονται ειδικό χώμα όπως τα οξύφυλλα φυτά .Αυτά χρειάζονται καστανόχωμα για καλή αποστράγγιση . Βεβαιωθείτε ότι το χώμα που αγοράζετε είναι απαλλαγμένο από διάφορους σπόρους ζιζανίων ή και με σκουλήκια.
Είναι σχεδόν αδύνατο να πούμε γενικά για όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου πότε χρειάζονται μεταφύτευση, γιατί το καθένα αναπτύσσετε διαφορετικά και η παραγωγή ριζών διαφέρει. Το χλωρόφυτο π.χ. αποκτά μεγάλο ριζικό σύστημα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και μπορεί να μεταφυτευτεί κάθε χρόνο, ενώ το φυτό Σανσεβιέρα μπορεί να μείνει στην ίδια γλάστρα για πολλά χρόνια.
Όταν μεταφυτεύουμε ένα φυτό εσωτερικού χώρου σε καινούργια γλάστρα , θα πρέπει να το φυτεύομε στο ίδιο βάθος που ήταν προηγούμενα , γι’ αυτό προσθέτουμε χώμα ώστε το φυτό να έρθει στο ίδιο ύψος. Όταν μεταφυτεύουμε το χώμα πρέπει να έχει υγρασία και η καλύτερη εποχή είναι την άνοιξη.
Φυτά εσωτερικού χώρου. Εχθροί και αρρώστιες.
Μια ξερή και ζεστή ατμόσφαιρα ευνοεί τα παράσιτα, ιδίως την κόκκινη αράχνη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι όταν έχει ζέστη η κόκκινη αράχνη θα εμφανιστεί οπωσδήποτε , αλλά αν υπάρχουν έστω και ελάχιστα από τα έντομα αυτά μέσα στα φύλλα , θα πολλαπλασιαστούν πολύ γρηγορότερα κάτω από τέτοιες συνθήκες.
Μερικά από τα ανθοφόρα φυτά είναι ευπαθή στην κόκκινη αράχνη όπως η Πρίμουλα και η Ιμπάτιενς,
καθώς και ο Κρότωνας, η Χεδέρα και η Αράλια. Μόλις τα επισημάνετε, χρησιμοποιήστε εντομοκτόνο. Προληπτικά αυτό μπορούμε να το επαναλάβουμε μετά από μια εβδομάδα ώστε να εξαλείψουμε κάθε ίχνος παράσιτου.
Οι θρίπες επίσης δεν είναι κοινό είδος , αν και πολλές φορές προσβάλουν ανθοφόρα φυτά κάτω από συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας το καλοκαίρι.
Τα ωίδια είναι ο ποιο κοινός παράγοντας ασθενειών των φυτών γλάστρας εσωτερικού χώρου , και τα συναντάμε στο φύλλωμα πολλών φυτών. Όλοι οι μύκητες που προσβάλουν τα φυτά αναπτύσσονται σε χώρους υγρούς χωρίς καλό εξαερισμό και άσχημες συνθήκες υγιεινής.
Οι αφίδες το καλοκαίρι πολλαπλασιάζονται ταχύτατα και τις βρίσκουμε σε πολλά είδη φυτών , ιδιαίτερα σ ‘αυτά με τρυφερές άκρες.
Η άσπρη μύγα είναι ένας ακόμη συνηθισμένος εχθρός που συχνά καταστρέφει την εμφάνιση πολλών φυτών. Αν δούμε άσπρες μύγες να πετούν τριγύρω από το φύλλωμα μόλις το κουνήσουμε λίγο, σημαίνει ότι το φυτό είναι πολύ προσβεβλημένο.
Υπάρχουν και άλλοι , όχι και τόσο συνηθισμένοι εχθροί και αρρώστιες που προσβάλλουν ένα φυτό εσωτερικού χώρου.
Τέλος, πολλές φορές τα προβλήματα στο φυτό τα δημιουργούν αυτοί που το αγοράζουν, το φέρνουν στο σπίτι και μετά το παραμελούν. Πάντα να συμβουλεύεστε έναν Γεωπόνο ή έμπειρο κηπουρό για κάθε πρόβλημα των φυτών σας του εσωτερικού χώρου.
Πώς να τα φροντίζετε.
Η υγεία του φυτού όταν το αγοράζετε είναι το βασικότερο, γιατί αν ένα φυτό δεν μπόρεσε να αναπτυχθεί σωστά στις ιδανικές συνθήκες του θερμοκηπίου είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να αναπτυχθεί στις συνθήκες του σπιτιού. Για ψυχρό και όχι φωτεινό περιβάλλον αγοράστε ένα από τα όχι ευαίσθητα φυτά. Φυτά όπως ο Κρότωνας και η Δράκαινα έχουν λίγες πιθανότητες να επιβιώσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και ελάχιστο φωτισμό. Τα ανθοφόρα φυτά δεν πρέπει να τα αγοράζετε αν δεν είναι αρκετά αναπτυγμένα , γιατί αν είναι πολύ νεαρά ίσως να μην αναπτυχθούν σωστά στον εσωτερικό χώρο. Το ανθοφόρο φυτό πρέπει να τοποθετηθεί στη πιο φωτεινή θέση. Σε θέσεις που δεν είναι τόσο φωτεινές βάλτε φυτά με πράσινο φύλλωμα όπως Φιλόδεντρο, Ψευτοκισσό και Μονστέρα.
Το πότισμα είναι το πιο δύσκολο σημείο στην περιποίηση του φυτού. Ο ερασιτέχνης πρέπει να μάθει να ποτίζει το φυτό σωστά, δηλαδή ούτε λίγο νερό αλλά ούτε και περισσότερο από ότι χρειάζεται. Ρωτήστε λοιπόν έναν έμπειρο κηπουρό ή έναν Γεωπόνο τι ακριβώς χρειάζεται το φυτό σας.
Συχνά ξεχνάτε να λιπαίνετε τα φυτά εσωτερικού χώρου ή τα λιπαίνετε υπερβολικά. Φυτά που μόλις μεταφυτεύτηκαν δεν θέλουν λίπανση μέχρι να βγάλουν νέες ρίζες. Όλα τα λιπάσματα έχουν γραμμένα τα συστατικά τους πάνω στη συσκευασία τους. Τα φυλλώδη φυτά χρειάζονται άζωτο και τα ανθοφόρα και κάλιο εκτός του αζώτου .Τα αναρριχώμενα φυτά δεν χρειάζονται κλάδεμα και πρέπει να στηρίζονται σε δίκτυα και πασσάλους.
Για να μεγαλώνετε υγιή φυτά με επιτυχία χρειάζεται ένας συνδυασμό πολλών πραγμάτων, γνώσεις για τα φυτά, ικανότητα στην περιποίηση τους και ένα περιβάλλον με σωστές συνθήκες. Αφού λοιπόν πρώτα διαβάζοντας αποκτήσετε τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τα φυτά, το επόμενο βήμα είναι να σκεφτείτε πώς και πού θα τα τοποθετήσετε για να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Επίσης να συμβουλεύεστε πάντα έναν Γεωπόνο για καθετί παράξενο που θα παρατηρήσετε πάνω στο φυτό σας. Ο Γεωπόνος της επιχείρησης Κηπουρός Αθήνα είναι πάντα διαθέσιμος να σας βοηθήσει για κάθε απορία σας για την περιποίηση των φυτών σας του εσωτερικού χώρου.
Ηλίας Ράφτης – Γεωπόνος